Vahvuuksiimme kuuluvat muun muassa dokumentaation kehittäminen ja dokumentaationhallinta, projektinhallinta, data-analytiikka (esim. Power BI), mittaustiedonhallinta sekä mittareiden ja etäluentapäätteiden massavaihdot. Olemme myös auttaneet asiakkaitamme onnistumaan lukuissa energia-alan projekteissa liittyen tietojärjestelmien kehittämisiin ja käyttöönottoihin.
Alta löydät kuvaukset onnistuneista projekteistamme. Kerromme näistä myös mielellämme lisää, mikäli jokin projekteistamme jäi askarruttamaan sinua.
Luentajärjestelmä (AMR) toimittaa sähkön mittausarvojen mukana mittaustiedon hallintajärjestelmälle (MDM) datan laadullisia tietoja eli laatubittejä. Jokaiselle mittalaitteella tapahtuvalle häiriötilanteelle on mittalaitetoimittaja määritellyt oman laatubittinsä, mutta MDM-järjestelmä ei kyennyt käsittelemään tai raportoimaan näitä asianmukaisesti. Tämän seurauksena asiakkaaltamme puuttui kokonaiskuva häiriötilanteiden määristä sekä mittausvirheiden vaikutuksista sähkön loppuasiakkaiden laskutukseen. Ratkaisuna toteutimme kartoituksen eri laatubiteistä ja kehitimme myös työkalun (Power BI), joka auttoi asiakastamme paikantamaan vikaantuneita mittalaitteita reaaliaikaisesti.
Asiakkaallamme oli haasteena dokumentaationhallinnan keskittäminen sekä tarvittavien rakenteiden, vastuiden ja prosessien määrittely. Tässä dokumentaationhallinnan kehitysprojektissa kartoitettiin järjestelmän nykytila, tunnistettiin puutteet, toteutettiin korjaavat toimenpiteet sekä osallistettiin henkilöstö. Toimiessamme projektipäällikkönä määrittelimme KPI:t sekä loimme dokumentaationhallintaan rakenteen, prosessin ja ohjeet. Lisäksi otimme käyttöön tarvittavat työkalut Confluenceen tukemaan dokumentaation tuottamista ja jatkuvaa päivittämistä.
Mittaustiedon hallintajärjestelmään (MDM) tuodaan verkkoyhtiön loppuasiakkaiden sähkömittareilta mittausdata validoitavaksi, estimoitavaksi ja editoitavaksi. Projektissa käyttöönotettu MDM-järjestelmä oli silloin tiettävästi ensimmäinen pilvipohjainen MDM-ratkaisu Pohjoismaiden markkinoilla. Pilvipohjaisella ratkaisulla pystyttiin vähentämään MDM-järjestelmän ylläpitokustannuksia, tehostamaan mittaustiedon analysointia sekä tukemaan järjestelmän skaalautuvuutta. Toimimme projektissa sähkönjakeluverkkoyhtiön kumppanina sekä asiantuntija- että projektipäällikkörooleissa.
ERP eli toiminnanohjausjärjestelmä auttaa yrityksiä suunnittelemaan ja hallitsemaan toimintaansa sekä resurssejaan tehokkaasti. Tässä projektissa energia-alan asiakkaamme Dynamics AX -järjestelmä korvattiin modernilla, pilvipohjaisella Microsoft Dynamics 365 for Finance and Operations -ratkaisulla. Toimimme projektissa jakeluverkkoyhtiön kumppanina, vastaten järjestelmän määrittelyiden ja testaussuunnitelmien laatimisesta, liiketoimintaprosesseihin räätälöityjen koulutusten pitämisestä sekä käyttöohjeiden tuottamisesta.
Projektissa toteutettiin yli 400 000 sähkömittarin massavaihto, jossa vanhentuneet mittarit korvattiin uuden sukupolven älymittalaitteilla. Projektissa myös otettiin käyttöön moderni, pilvipohjainen luentajärjestelmä (AMR), ja toimimme asiakkaan tukena järjestelmän käyttöönotossa sekä sen jatkokehityksessä. Projektinhallinnassa hyödynnettiin hybridimallia, joka yhdisti vesiputousmallin suunnitelmallisuuden ja ketterien menetelmien joustavuuden. Projektin aikana myös automatisoitiin työtilausprosesseja sekä tehostettiin työnohjausta, mikä paransi asennusten laatua, tehokkuutta ja tarkkuutta. Toteutettu massavaihto oli yksi Suomen suurimmista sähkömittarien modernisointihankkeista.
Suomessa siirryttiin varttitaseeseen keväällä 2023, minkä jälkeen taseselvitystä alettiin tekemään 15 minuutin tasejaksoilla aiemman tunnin sijasta. Projektissa noin 160 000 sähkön asiakkaan käyttöpaikoilta alettiin tuomaan varttimittausta mittaustiedon hallintajärjestelmään (MDM) tuntimittauksen sijasta. Osa isompien kohteiden mittareista myös vaihdettiin "varttikyvykkäisiksi" sekä asiakastietojärjestelmässä (CIS) käyttöpaikkojen aika-askel päivitettiin tunnista varttiin. Projektissa mittausdatan tuonnin määrä nelinkertaistui, mikä edellytti laajoja suorituskykytestauksia MDM-järjestelmän osalta, jotta pystyttiin varmistamaan järjestelmän luotettavuus sekä skaalautuvuus. Toimimme projektissa sähkönjakeluverkkoyhtiön kumppanina ja vastasimme projektinhallinnallisista tehtävistä.
Datahub on sähkön vähittäismarkkinoiden keskitetty tiedonvaihtojärjestelmä, johon tallennetaan tietoja Suomen 3,9 miljoonasta sähkönkäyttöpaikasta. Sen käyttöönotto oli yksi energia-alan suurimmista hankkeista, vaikuttaen kaikkiin sähkönmyyjiin, jakeluverkkoyhtiöihin ja kolmansiin osapuoliin Suomessa. Toimimme jakeluverkkoyhtiön kumppanina tässä laajassa hankkeessa, vastaten työtilausprosessien suunnittelusta ja kehityksestä Datahubin vaatimuksen huomioiden. Lisäksi laadimme määrittelyjä ja ohjeistuksia sekä pidimme koulutuksia sekä sisäisille että ulkoisille sidosryhmille. Osallistuimme myös aktiivisesti käyttöönoton aikaisiin tehtäviin.
Tässä projektissa toteutettiin verkkopohjainen data-analytiikka- ja visualisointisovellus, jonka tavoitteena oli tukea jakeluverkkoyhtiön mittaustiimin operatiivista työtä. Vastasimme sovelluksen tietokantojen, käyttöliittymien ja dashboardien suunnittelusta ja toteutuksesta, huomioiden tiimin liiketoimintatarpeet. Lisäksi huolehdimme uusien ominaisuuksien testauksesta testiympäristössä ja niiden käyttöönotosta tuotantoympäristöön. Projektin aikana laadimme myös kattavan dokumentaation, koulutusmateriaalit ja käyttöohjeet tiimin käyttöön. Sovelluksen käyttöönotto paransi merkittävästi tiimin työn tehokkuutta ja tiedon saatavuutta.
Tässä projektissa vanha asiakastietojärjestelmä (CIS) korvattiin modernilla EnerimCIS-järjestelmällä, joka vastasi paremmin asiakkaan liiketoimintatarpeisiin. Toimimme jakeluverkkoyhtiön kumppanina tietojärjestelmäasiantuntijan roolissa ja vastasimme järjestelmän käyttöönoton eri osa-alueista. Ennen käyttöönottoa laadimme testisuunnitelmat ja toteutimme hyväksymistestaukset järjestelmän ja sen työtilausintegraatioiden osalta. Käyttöönoton yhteydessä järjestimme koulutuksia eri sidosryhmille ja tuimme käyttäjiä tuottamalla loppukäyttäjäohjeita. Käyttöönoton jälkeen vastasimme tikettien hallinnasta, mukaan lukien bugi- ja muutospyyntöjen käsittelyn ja koordinoinnin asiakkaan ja järjestelmätoimittajan välillä.
Meiltä saat energia-alan, projektinhallinnan tai dokumentaationhallinnan konsultin käyttöösi nopeasti sekä edullisesti. Yhteydenottopyynnön voit jättää meille lähettämällä sähköpostia osoitteeseen:
info(at)eneral.fiHaluamme auttaa sinua onnistumaan projekteissasi! Olethan meihin yhteydessä matalalla kynnyksellä, niin keskustellaan tarpeistasi lisää.